Nasıl Görüyoruz?

Gözde görmeyi sağlayan pek çok bölüm bulunur. Temel olarak görme olayında rol oynayan bölgeler sırasıyla kornea, göz bebeği, iris, mercek ve retinadır.

Herhangi bir cisme baktığımızda cisimden yansıyan ışık ilk olarak korneaya gelir. Kornea gözün ön kısmında bulunan, kubbe şeklinde, şeffaf bir tabakadır. Göze gelen ışığı, gözün odaklanmasına yardımcı olmak için büker. 

Kornea tarafından bükülen ışığın bir kısmı göz bebeğinden içeri girer. Göz bebeği, iris olarak bilinen, gözün renkli bölgesinin ortasındaki siyah kısımdır. İris, gözdeki kasları kullanarak göz bebeğini genişletip daraltabilir. Bu şekilde göz bebeğinden geçen ışık miktarını kontrol eder.

Görme



Göz bebeğinden geçen ışık, gözün içindeki mercek tarafından ikinci kez bükülerek retinaya ulaştırılır. Gözün arkasındaki retinada, ışığa duyarlı milyonlarca sinir hücresi bulunur. Işık, retinadaki sinir hücrelerini uyardığında görmeyle ilgili bazı mesajlar oluşur. Bu mesajlar milyonlarca sinir lifinden meydana gelen optik sinir yoluyla beyindeki görsel bilgiyi okuyan ve işleyen oksipital loba iletilir.

Yaşama açılan penceremiz: Gözlerimiz.
Göz sağlığını korumak, yaşam kalitemizi korumak adına yapabileceğimiz en önemli adımlardan birisidir.

© 2024 2N Optik | Tüm Hakları Saklıdır.